Oli vaan ihan pakko koota tänne muutama upean näköinen kenkäpari, jotka kaikki ovat saatavilla samasta eBay-storesta kuin aiemmin esittelemäni lakeeri-gladiaattorit. Kyseessä on siis UrbanOriginal-niminen eBayssä tuotteitaan kaupitteleva pulju ja kenkienBuy It Now- hinnat vaihtelevat 13-25 $ (n. 8-16 €) välillä. Postikuluja yhdelle kenkäparille puolestaan kertyy 29 $ (18,50 €) ja kahden parin paketin toimituskulut ovat yhteensä 40 $ (25 €).

1688158.jpg

Maksu hoituu kätevimmin ja turvallisimmin Paypalin kautta. Itse käytän Paypal-palvelua luottokortillani, mutta olen ymmärtänyt, että maksaminen onnistuu myös siirtämällä rahaa omalle paypal-tililleen. Eli luottokortin omaaminen ei olisi pakollista. Varmaksi en mene asiaa vannomaan, kun ei ole tarvinnut itse ottaa kyseisestä asiasta selviää. Mutta PayPalin-sivuilta asia varmasti selviää niille ketä se kiinnostaa.

1688149.jpg

Nuo oikean alareunan korkkarit sopisivat väriltään täydellisesti Glitteristä hankkimaani niitticlutchiin! Mutta olisivat kyllä yhdessä ehkä hieman too much.

Jos tuotteet tulevat EU:n ulkopuolelta, on ostajan varauduttava tullimaksuihin ja arvonlisäveroon. Tullitariffi on kenkien ja vaatteiden kohdalla 12% (tai 12,2%, tullin sivuilla on kaksi eri lukua) ja se lasketaan tuotteen hinnan ja postituskulujen yhteenlasketusta summasta. Kenkien arvonlisävero puolestaan on 22 %, joka sitten lasketaan tuotteen, toimituskulujen ja tullimaksujen yhteenlasketusta summasta. Alle 10 € jäävää tullimaksua ei kanneta, eikä lisätä arvonlisäveron perusteeseen. Myöskään alle 10 € arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. Omien laskutoimistusteni perustteella olen siis todennut, että mikäli tuotteen hinta postikuluineen jää alle 45 €, pääsee pälkähästä tullimaksujen ja alv:n suhteen. Olenkin siis koittanut tilailla lähinnä tuon summan alle jääviä tuotteita.

1688156.jpg

eBaystä löytyy melkoinen määrä myyjiä, joiden kenkien hinnat postikuluineen liikkuvat juurikin tuolla 20-30 € kieppeillä. Päämäärätön tuotteiden selailu on turhauttavaa määrän vuoksi, mutta kun tietää mitä etsii tuntee usein olevansa kenkätaivaassa. Eli hakusanat ja kriteerit kuten koko, väri, koron korkeus, tyyli jne.. vaan käyttöön, niin et menetä hermojasi. Mitä enemmän viettää aikaa ihanuuksia selaille, sitä laajemmaksi sanastokin karttuuja hakujen teko käy aikaa myöten vaivattomammaksi. Viime talvena esimerkiksi yritin etsiä sellaisia löysävartisia saappaita ja omat hakusanani rajoittuvat termiin pirate boots. Hetken aikaa britti-eBaytä selailtuani hokasin kuitenkin itselleni vallan uuden termin 'pixie boots', jolla löytyi pitkä rivi haluamanilaisia jalkineita. Eli kun näet jonkun etsimäsi kaltaisen tuotteen, niin pistä merkille millaisilla termeillä sitä tyrkytettään ja tee uusi haku.

Useat kauppiaat tarjoavat myös Buy it now-hinnan, jolla tuotteen saa heti omakseen. Monilla halpis-kaupoilla tuo BIN-hinta on usein ihan vaan 2-3 $ lähtöhintaa korkeampi, joten mikäli tuotteen kovasti haluaa, niin ei kannata yrittää riskillä säästää sitä muutamaa dollaria vaan klikata tuote suoraa päätä maksettavaksi.

1688152.jpg

Muista tarkastaa ennen tuotteen huutamista, että kauppias varmasti toimittaa myös suomeen. Tieto löytyy heti kohteen tietojen alusta kohdasta 'ships to'. Vaikka kohteissa lukee myös Eurooppa, ei postikuluja ole välttämättä merkitty vaan ne täytyy erikseen tiedustella myyjältä. Eli sitten vaan rohkeasti viestiä myyjälle kohdasta 'ask seller a question', ettei korkeat postikulut tule yllättyksenä vasta tuotteen huudettuasi.

Koska olen itse jo kohtalaisen kokenut eBay-ostaja, en oikein osaa enää ajatella kaikkia niitä asioita, jotka kenties ensikertalaisia mietityttää. Siksipä voittekin esittää kysymyksiä eBay-shoppailun kiemuroista, jos sellaisia mieleen tulee  ja teen vaikka uuden postauksen, jossa vastaan kaikkeen mihin osaan.