Huomasin tuossa, että esim. Preciousgirlin blogissa lukijat kyselevät todella paljon mm. Asokselta tilaamisesta ja eBaystä huutamisesta (jopa ihan käsittämättömän yksinkertaisia asioita, jotka kyllä selviäisivät, jos asioista kyselevät ihmiset jaksaisivat kyseiset sivustot avata ja tutustua asiaan vaikkapa kaksi minuuttia) Niinpä ajattelin, että kyseisiltä sivustoilta, ja muiltakin, useita kertoja shoppailleena, voisin koittaa tiivistetysti kertoa kuinka homma toimii, jos tästä vaikka olisi jollekin apua. Nyt aluksi kirjoitan vain Asoksesta ja muista perus-nettikaupoista, mutta myöhemmin on tulossa postaus, jossa perehdytään eBayn saloihin.

Olen myös kerännyt listaa vaatteita, kenkiä, asusteita ja kosmetiikkaa myyvistä nettikaupoista, jotka toimittavat Suomeen. Julkaisen listan jahka saan sen kirjoitettua selkeään muotoon.

Mutta asiaan... Käytän esimerkkinä Asosta, mutta nämä asiat pätevät toki ihan yleisestikin ulkomailta netin kautta tilattaessa.

Yleistä

  • uuteen nettikauppaan eksysessäsi suosittelen ensimmäisenä tutustumaan toimitusehtoihin ja FAQ-osioon. Nuo tarkastettuasi olet viisaampi mm. siitä toimittaako kyseinen putiikki Suomeen ja millaisin ehdoin esim. palautukset tapahtuvat
  • tsekkaa sivu tarkasti löytääksesi mahdollisen 'change currency' nappulan, josta voit vaihtaa valuutan, jolloin mahdollisesti näet tuotteiden hinnat suoraan euroina. Asoksella tuo valuutan vaihto löytyy vasemmassa reunassa olevien osastolinkkien alta
  • mikäli valuuttaa ei voi sivustolla vaihtaa, niin netistä löytyy valuuttalaskureita, joita käyttämällä hintoja ei tarvitse arpoa ja välttyy ikäviltä yllätyksiltä. Itse käytän laskuria ositteesta http://www.ratesfx.com/rates/rate-converter.fi.html

Maksaminen

  • ulkomailta tilatessa tarvitset lähes poikkeuksetta luottokortin (useimmiten Visa taikka Mastercard), myös Visa electronilla voi maksaa useissa nettikaupoissa. Kunkin putiikin hyväksymät maksuvälineet löydät kun vilkaiset nuo alussa mainitsemani toimitusehdot ja FAQ sivut.

Postikulut ja toimitus

  • Asoksella postikulut Suomeen lähtevät 7.39 € ylöspäin ja kasvavat painon mukaan. Itse olen saanut tilattua noilla postikuluilla samassa paketissa kolme pientä tuotetta (esim. kevyitä t-paitoja tai mekkoja)
  • kenkien postikulut lähtevät  n. 32 €
  • tilattavien tuotteiden postikulut näkyvät kassalla ennen tilauksen vahvistamista
  • mikäli tilaa vaikkapa pari mekkoa topin ja farkut,  postikulut paketille olisivat 32,47 €, silloin kannattaa tehdä kaksi erillistä tilausta, koska kahden pienen paketin postikulut ovat 2 x 7,39€ = 14,78 €, jolloin säästöä yhdessä paketissa tilaamiseen verrattuna tulee lähes 18 €
  • mitä muihin nettikauppoihin tulee, niin postikulut kyllä kerrotaan, kun vaan jaksaa lukea
  • Asokselta paketit tulevat perille 3-7 päivässä ja ne toimitetaan ovelle.

Palautus

  • ulkomailta tilattaessa palautus tapahtuu useimmiten omalla kustannuksella, näin myös Asoksella. Itse olen katsonut järkevämmäksi myydä sopimattomat tuotteet pois huuto.netissä, kuin palauttaa

Vaatekoot

  • taulukoita, joista käy ilmi niin uk, us kuin europe kokojenkin vertailtavuus keskenään, löytyy googlettamalla, mikäli kyseistä kääntötaulukkoa ei ole nettikaupan puolesta tarjolla
  • koot voivat olla, kuten kaikki tietävät, hieman merkkikohtaisia, mutta seuraavassa hieman kokovertailua, joka ainakin useimmiten pitää lähes tulkoon paikkansa:

Naisten kengät

Tämä on taulukko, jonka olen nähnyt ainakin viidessä eri paikassa, ja pätee siis melko usein.

Eurooppa UK US
35 2,5 5
36 3,5 6
37 4 6,5
38 5 7,5
39 6 8,5
40 6,5 9
41 7 9,5
42 7,5 10

Naisten vaatteet

Eurooppa UK US
32 4 2
34 6 4
36 8 6
38 10 8
40 12 10
42 14 12
44 16 14
46 18 16
 
Vaatekoot eivät ole tietenkään absoluuttisia totuuksia, ja nuo vertailukootkin heittelevät hieman merkkikotaisesti. Kannattaakin siis aina tutustua nettikaupan omaan kokotaulukkoon, ja katsoa mihin kokoon omat mitat (rinta, vyötärö, lantio jne) kyseisellä merkillä sijoittuvat, eikä luottaa vain sokeasti näihin sinne päin taulukoihin.
 
Toivottavasti tästä jollekulle jotakin apua. Kysymyksiä saa esittää. Vastaan kaiken sen minkä omalla melko laajalla nettishoppailukokemuksellani osaan. :)
 
EDIT: muistin, että tulli-asia jäi tyystin uupumaan. eli tässä tulee
 
Tullimaksut
 
Eu maista tilatessa tulleja ei tarvitse maksaa, koska arvonlisävero kannetaan pääsääntöisesti myyntimaassa.
 
EU:n ulkopuolelta tilattaessa joutuu ostaja maksamaan tullin ja arvonlisäveroa. Vaatteista, kengistä ja käsilaukuista arvonlisävero on 22%. Tullimaksu vaatteista ja kengistä on 12% ja nahkaisista käsilaukuista 3%. Tullin ja arvonlisäveron määrä lasketaan tuotteen hinnan ja toimituskulujen kokonaissummasta. Alle 10 euron jääviä tullaus- ja verokuluja ei kanneta, eli niitä ei tarvitse maksaa. Seuraavassa esimerkissä on laskettu tulli- ja verot USA:sta tilatuille kengille.
 
Kenkien hinta 30$ ja postikulut 10$ eli yhteensä 40$, eli 30,04 €.
ensin lisätään arvonlisävero 22% = 0,22 x 30,04€ = 6,61 €
30,04 € + 6,61 €= 36,65 €
sitten tuosta summasta lasketaan tullimaksu
12% = 0,12 x 36,65 € = 4,40 €
 
Eli kenkien kokonaiskustannuksiksi alv ja tulli mukaan lukien tulisi 41,05 €
 
Tuossa tilanteessa silmiä tullissa räpsyttelemällä ja anelemalla saattaa joskus säästyä maksamiselta, jos sanoo olevansa ensikertalainen eikä tiennyt asiasta. :) Itselle on käynyt näin. Nyrkkisääntö kuitenkin on, että alle 30 € ostoksista siis säästyy ilman tullimaksuja, mutta sen yli menevistä hinnoista maksut menevät yli tuon 10 euron, jolloin kulut tulevat maksettaviksi.
 
Kun saa paketin, joka täytyy hakea tullista, on hyvä tulostaa mukaan tilausvahvistus tai jokin muu dokumentti, josta näkyy tuotteista maksettu hinta, jotta virkailija pystyy laskemaan maksettavan summan. Usein paketeissa on mukana lähetyslista, josta nuo tiedot käyvät ilmi, mutta koska lähetyslistan mukana olo ei ole varmaa, on hyvä varautua ottamalla jokin dokumentti mukaan. Mikäli hintatietoja ei ole esittää tullivirkailijalle, saattaa paketti jäädä saamatta.