Tämän kertaiseen postaukseen tuli innoitus, kun luin tänään City-lehden Style guide-liiteestä Tuomas Vimman kirjoittamaa pukukoodi 2.0 jutun.  Artikkeli keskittyi lähinnä miesten pukukoodiin ja sen hallittuun rikkomiseen, mutta viimeisenä oli käsittelyssä naisten hattuetiketti. Viimeinen lause kuului seuraavasti: "Häissä sekä kirkollisissa tilanteissa tyylikkäällä naisella on aina hattu." Tämä etiketti tuntuu useimmiten olevan Suomalaisilla hukassa. Hyvin harvoilla häävierailla kyseistä kapistusta enää näkee. Ei edes morsiusparin äideillä, joille virallisen juhlaetiketin mukaan hattu ehdottomasti kuuluisi. 

Itse olin kaksi vuotta sitten ensimmäisen kerran aikuisiälläni häävieraana ja käyti hattua ensimmäistä kertaa. En kylläkään täysin oma-aloitteisesti, vaan etiketit tuntevan äitini opastuksella. Aluksi ajatus hatusta hieman kauhistutti, ja kuvittelin, etten voisi näyttää sellainen päässä mitenkään fiksulta, ja ajattelin sen olevan kovin "keski-ikäistä". Ilokseni huomasin olleeni väärässä, ja äitini minulle tuoma hattu sopi tyyliltään mekkooni kuin nenä päähän. Olimme äitini kanssa lähes ainoat hatulliset naiset reilun sadan häävieraan joukossa. Hattuetiketin noudattamisen harvinaisuudesta kertoi sekin, miten paljon ihmiset tulivat kommentoimaan hattuasiaa ainakin itselleni. Moni mieskin kävi kehumassa, kuinka tyylikäs neiti hatussaan herätti huomiota heti kirkon pihalla. Ilahduttavaa. Alla kuva minusta ja mammasta Ascot-lookissamme.

Kuvaa klikkaamalla aukeaa kuva, jossa oman hattuni yksityiskohdat näkyvät paremmin.

562798.jpg

Mekossani oli hieman 20-luvun henkeä, joten hattuni malli oli oikein sopiva. Vaalea väri taas teki siitä kesäisen ja raikkaan. Onnekseni mammani lahjoitti kyseisen kupolin minulle, ja nyt se odottaa kauniissa rasiassaan seuraavaa käyttökertaa. Seuraaviinkin kesähäihin haluaisin sitten koltun, johon tuo hattu sopisi, sillä hatut ovat melko kalliita, joten joka kekkereihin ei viitsisi uutta hankkia.

 

Seuraavassa hieman tietoa hattuetiketistä ja hatun valinnasta

Pääsääntö on, että kirkollisissa tilaisuuksissa sivistynyt nainen pukeutuu hattuun. Hatun käyttö ei ole iästä taikka siviilisäädystä kiinni, vaan sopii tyylikkyyden ja arvokkuuden tuojaksi kaikille naisille.

Hyvin yleinen harhaluulo on, että hattu tulisi ottaa pois iltakuuden jälkeen, mutta se on täyttä puppua. Hattu saa, ja kuuluukin, olla päässä juhlien loppuun saakka, myös ruokaillessa ja tanssiessa. Hatun kuitenkin SAA ottaa pois esim. hääjuhlapaikalla, mikäli itse haluaa ja kampaus ja tyyli sen kestävät. Ainoita juhlatilaisuuksia,joissa juhlahattuja ei missään nimessä käytetä ovat klo 18 jälkeen alkavat valtion viralliset juhlatilaisuudet.

562796.jpg

Yllä olevat hatut kaikki www.hadleighhats.co.uk

Hatun valinnassa on tärkeintä ottaa huomioon kasvonpiirteet ja mittasuhteet. Hatun täytyy kooltaan sopia kantajalleen, joten mitä isompikokoinen ihminen, sitä leveälierisempi saisi hattu olla, sillä liian pienet hatut tekevät melko humoristisen vaikutelman. Hattukaupoissa asiantuntijat osaavat opastaa sopivan mallin löytämisessä. Hatun tulee toki sopia myös muuhun juhla-asuun, jotta kokonaisuus on tasapainoinen ja tyylikäs.

Naisten hatuissa koristeet ovat pääsääntöisesti oikealla puolella, ja näin ollen hatun kuuluu olla hieman oikealle kalleellaan, aivan kuin koriste olisi painona. Virheellistä on laittaa hattu keikkumaan takaraivolle, jossa se ei pysy, eikä näytä kovinkaan fiksulta. Oikein asetellun hatun takareuna peittää juuri ja juuri takaraivolla olevan pienen muhkuran.

562794.jpg

Yllä olevat hatut www.louiseoliver.com

Koska tyylikkäät juhlahatut ovat melko arvokkaita, ei jokaisiin kekkereihin ja joka asulle pysty välttämättä hankkimaan omaa hattua. Yhdellä itselle sopivalla tyylikkäällä, mutta melko neutraalin värisellä hatulla pääsee kuitenkin pitkälle, sillä, vaikka hatun olisikin suositeltavaa jatkaa asun värimaailmaa, voi sen myös sitoa asuun samanvärisillä muilla asusteilla, vaikka itse mekko olisikin muuta väriä. Yksinkertaisesti koristellun hatun koristeiden vaihdattaminen sopivamman värisiin modistilla tulee myöskin luultavasti uutta hattua halvemmaksi.

Rennompiin juhliin, kuten vaikkapa puutarhajuhliin taikka vain perhepiirissä pidettävään vähemmän viralliseen hääjuhlaan sopivat myös hieman rennommat hatut.

 

Mikäli koko pään peittävän hatun käyttö joka tapauksessa aristuttaa, voi hyvin valita myös kauniin ja juhlavan hiuskoristeen, joka käy hatun korvikkeesta. Mielestäni nämä alla olevat ovat sen verrna kookkaita, että ovat enemmän kuin hiuskoristeita, mutta liian pieniä ollakseen hattuja. Englanniksi näitä virityksiä ja kepoisempia hiuskoristeita kutsutaan nimellä fascinator. Tällaisten kevyempien koristusten kanssa on kuitenkin muistettava juhlava kampaus.

562795.jpg

Nämä hatut ovat kotimaasta kotoisin. Vasemman puoleinen www.hopehat.com ja oik. www.hattu.fi

Mallia fascinatorista näyttää alla Sara Parker Bowles äitinsä ja prinssi Charlesin häissä.

562807.jpg

kuva: bbc-news

Eli jos on tulevana kesänä vaikkapa häitä tiedossa, niin suosittelen hattukaupassa vierailua. Oikein valittu hattu tuo huomattavaa ryhtiä ja arvokkuuta olemukseen. Tyylikäs ja juhlan arvon mukainen pukeutuminen osoittaa sinun kunnioittavan juhlien päähenkilöiden tärkeää päivää.

Lähteet: http://www.mtv3.fi/helmi2005/haat/artikkeli.shtml/304950?haat-etiketti 

             http://www.iltalehti.fi/muoti/200606284629241_mu.shtml