Eilisessä euroviisulähetyksessä pisti ilahduttavasti silmään Jaanan vihreän iltapuvun kanssa käyttämä kaulakoru. Kyseessä on Björn Weckströmin Lapponia Jewelrylle 60-luvulla suunnittelema Planetaariset laaksot, josta kirjottelin jo aiemmin yo-asustani kertoneessa postauksessa. Juuri perjantaina kultasepänliikkeesä käydessäni ihan mielenkiinnosta kysäisin tuon korun hintaa nähtyäni sen vitriinissä. 1300 € hintalappu siinä roikkui.

583589.jpg

kuva: YLE

Samainen koru nähtiin Prinsessa Leian kaulassa Star Wars-elokuvassa, ja itseltäni löytyy Galaktiset huiput niminen koru, joka on muuten samanlainen, mutta laattojen koko on pienempi, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

583590.jpg

Kyseiset kaunottaret olivat Lapponian tuotannossa vuosina 1969-1981. Oma, äidiltä yo-lahjaksi saamani settini vuodelta 1970 sisältää kaulakorun lisäksi myös alla näkyvät rannekorun, kahdet korvakorut ja sormuksen. Äidin kätköissä pitäisi olla vielä miehelle kalvosinnapit.

583632.jpg

Ainakin kaulakorut ja nuo ylemmät korvakorut (nimeltään Kilpi) ovat palanneet tällä vuosituhannella tuotantoon, mutta rannekorua, sormusta ja riippukorviksia ei Lapponian sivuilla näkynyt. Sormuksessa on hauska idea: siinä on sormusrenkaan päällä seisova pieni ihmishahmo, jota sitten tuo iso "pilvi" ympäröi. Sormuksen nimi onkin kuvaavasti 'Pilvessä'. Tarkempia kuvia täältä.

Tykkään koruistani aivan hurjan paljon. Olin jo lapsena ollut sitä mieltä, että ne ovat kauneimmat näkemäni. Siksi olikin mukava huomata, että tyyli on miellyttänyt joitakin muitakin jopa siinä määrin, että koru pääsi esille noinkin näkyvässä tilaisuudessa kuin Euroviisut. Henkilökohtaisesti ongelma noiden korujen kanssa  vaan on sama kuin hankkimieni hienojen mekkojen kanssa, että tilaisuuksia niiden käyttämiseen on liian harvoin. Tahdon kutsuja juhliin!!