Mulla on eräs äärimmäisen koukuttava pahe, joka nielee kymmeniä euroja joka kuukausi. Minä en voi vastustaa lehtiä. Gloria, Vogue, Kotivinkki, Anna, Image, InStyle, Me Naiset, New Woman, Kauneus ja Terveys, Eeva, Sport, Trendi, Elle, Nylon, Avotakka jne jne... Olipa aiheena sitten muoti, kauneus, ruokaohjeet, sisustus, antiikki tai kuntoilu, niin minä tartun julkaisuun. Ne mitä en itse osta tai tilaa, käyn lukemassa kirjastossa taikka sukulaisilla ja kavereilla. Joka ikiselle juna- tai bussimatkalle on oltava riittävä annos kauniita kuvia, lauantaina päättynyttä työviikkoa on ihanaa juhlistaa rentouttavalla vaahdokylvyllä ja ammeessa ahmitulla kiiltäväpintaisella kuvakirjalla ja yleistä ankeuttakin voi hetkellisesti torjua tuoreen painomusteen tuoksulla.

1259699599_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kämppämme pursuilee lehtipinoja vaikka kuinka yritänkin nakata ainakin viikkolehdet varsin nopeasti menemään. Upeita muoti- ja mainoskuvia sisältävät ulkomaiset aarteet puolestaan säilön inspiraation lähteiksi ja palaan niihin kerta toisensa jälkeen. Mä epäilen, että tämäkin intohimo on lähtöisin kotoa. Uskallan väittää, että mammani kätköistä löytyy edelleen esim pinoittain 80-luvun House & Garden lehtiä. 90-luvun Glorioista se taisi jo raskia luopua.. vai raskikohan?

Kun olin lapsi, mammani työskenteli lehtimyyjänä ja siitä syystä meille tuli vapaakappaleina lähes kaikki lasten lehdet joita 80-luvulla saattoi kuvitella. Katti-Matti, Maija Mehiläinen, Koululainen, Hevoshullu, Villivarsa, Mailman Vahvin Nalle, Aku Ankka, Barbie, Tom & Jerry, Liisa Ihmemaassa, Roope-Setä ja varmasti vielä monia muita. Muistan edelleen sen yläkerran aulassa sijainneen hyllykön, jossa aarteitani säilöin tarkalleen järjestellyissä pinoissa. Ensimmäinen kokonaan itse lukemani "teos" oli Liisa Ihmemaassa lehden iso erikoisnumero, albumi nimeltä 'Lummelammella'.

Teini-iässä mamma oli suopea ja tilasi minulle usean vuoden ajan Seventeeniä, jonka sivut kastuivat kuolaroiskeista minu ihastellessa kaikkia saavuttamattomissa olevia vaate-ihanuuksia. Teini-iässä kaupan lehtihyllyltä löytyivät myös monet brittiläiset nuorten hömppäjulkaisut kuten vaikkapa Sugar. Kirjastosta ja divareista ahmin puolestaan kasoittain Sinä & Minä ja Me Kaks-lehtiä. Muistatteko ne kaikki imelät novellit? :D Luin äidillekin tulleet lehdet tarkkaan jo hyvin nuoresta asti. Gloria ja Eeva ovat uponneet jo yli kymmenen vuoden ajan siinä missä Kodin Kuvalehdet ja Annatkin.


1259699641_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Koska olen lehtien suhteen todellinen sekakäyttäjä, tulee minulle lyhyinä tarjouspätkinä milloin mitäkin aviisia. Tällä hetkellä postiluukkuun asti taidetaan kantaa ainakin hetken aikaa Trendiä, Elleä ja Oliviaa ja kaikkea muuta ostan sitten irtonumeroina sen mukaan mikä sattuu milloinkin olemaan tarjouksessa. Tampereella tai Helsingissä käydessä yksi tärkeimmistä shoppailupaikoista on aina Akateemisen lehtiosasto, josta on haettava jotakin ihanaa mitä Porista ei aina saa.

En osaa pistää lehtiä oikein minkäänlaiseen paremmuusjärjestykseen, sillä minulle menee lähes kaikki. Kotimaisista kuitenkin Olivia on selkeä ykkönen ja Trendikin on taas pitkän aallon pohjan jälkeen noussut lemppareiden listalle. Aina sopivan irtonumerotarjouksen sattuessa kohdalle haalaan innolla kotiin myös sellaisia nössön kuuloisia lehtiä kuin Kodin kuvalehti ja kotivinkki, joiden parissa haaveilen puutalosta jonka pihalla kasvaisi omenapuita sekä järkevistä eteisen säilytysratkaisuista. Ulkomaisista opuksista puolestaan useimmiten tulee ostettua ehkä InStyle tai britti Elle. Puhtaasti kuvien vuoksi taas törsään aina kuin mahdollista mm. sellaisiin ihanuuksiin kuin Love, i-D ja W.


1259699493_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vieraillessani viikonloppuna ihanan ystäväni Ainon luona, hän kertoi tilanneensa Jenkki Marie Clairen vuodeksi naurettavalla parinkymmenen euron hinnalla. Tuollaisesta supertarjouksesta innostuneena lehtihamsterina klikkailin itseni heti kyseisen julkaisun tilaus sivuille ja tilasin itselleni mukavan synttärilahjan. 12 numeroa Marie Claire 8 $ + 20 $ postikuluja, joka teki tämän hetkisellä dollarin alhaisella kurssilla n. 19 €. Eli yhden numeron hinnaksi tulee n. 1,60 €, kun Suomessa lehden irtonumerohinta on muistaakseni 7,60 €. MC:n tilauksen tehtyäni ruudulle ilmestyi vielä toinen täysin ohittamaton tarjous: 12 numeroa Harper's Bazaaria 5 $ + 20 $ postikulut ja sehän lähti toki myöskin tilaukseen. Saan siis n. 35 eurolla yhteensä 24 itseäni kovasti kiinnostavaa lehteä.  Tuolla rahalla ei  kotiuttaisi kotimaan lehtihyllyiltä kovinkaan montaa numeroa yhtään mitään julkaisua. Ja mikäs olisikaan kivempi synttärilahja itselle, kuin jokin sellainen mikä ilahduttaa aina seuraaviin synttäreihin saakka!

Kukaan muu koukussa tähän paperinkeräysjätteeseen? (sitähän tuo suurin osa kuitenkin loppujen lopuksi on, kun tila kotona loppuu)