Niin kuin syksyllä on kaikkien aloitettava harrastus, josta voi sitten lokakuun räntäsateista lähtien alkaa kaikilla tekosyillä lintsaamaan, on myös uuden vuoden kunniaksi haalittava erinäisiä elämänmuutostavoitteita ja julistettava lupauksia jotka vähin äänin haudataan viimeistään ennen ystävänpäivää. Joten listaampa minäkin nyt sitten asioita joiden toivoisin muuttuvan, mutta joiden tiedän olevan ihan samalla lailla rempallaan jälleen ensi vuonna. Mutta se on toisaalta kätevää, kun ei joka vuoden vaihteessa tarvitse kirjoittaa uutta listaa uuden vuoden lupauksista, kun se edellisvuotinenkin käy. Se on vähän kuin sellanen aina voimassa oleva kauppalista, "mehua, leipää, raejuustoa" ja loput voi sitten hankkia ihan puhtasti fiiliksen mukaan, eli loppujen lopuksi kotona huomaa, ettei ostanut mitään järkevää. Mutta niin se käy lupauslistankin kanssa. Vuoden lopussa, tai paremminkin siis jo kesällä, huomaa, ettei ole tehnyt mitään niin kovasti kaipaamiensa elämänmuutosten eteen. Miksi niitä "lupauksia" ja listoja sitten tehdään, jos ei niitä lainkaan noudata, miettii siellä nyt moni. No ihan vaan siksi, että haaveiu on kivaa ja listojen kirjoittaminen vielä kivempaa!

Minä, Tuhlaus, pyhästi lupaan tehdä seuraavat suuret ja vakavat muutokset käyttäytymisessäni heti kellon lyödessä kaksitoista vuoden vaihtumisen kunniaksi. Ja lupaan pyhästi kaivaa tämän saman listan vannottavakseni jälleen vuoden kuluttua.

  • Vähennän akkainlehtien ostamista. Kaikki niitä ei tarvitse raahata kotiin. Kirjastoon on alle 200 m matka, joten luen siellä kaikki mahdolliset ja ostan vaan muutaman erittäin ihanan ja loistavia valokuvia sisältävän kiiltelevän ja paksun upeuden kotiin. Keskityn vain sellaisiin lehtiin jotka tiedän haluavani säilyttää inspiraation lähteinä pidempäänkin. Puuduttavat juna- ja bussimatkat tekevät poikkeuksen, silloin on oikeus ostaa myös paperinkeräykseen myöhemmin päätyviä viikkolehtiä.
  • Parannan ruokavaliotani. Vähennän sokereita ja turhia hiilareita ja alan haalimaan lautaselleni kasoittain kasviksia.
  • Kaivan lenkkarit kaapista nykyistä useammin. Ja se kaapista kaivaminen tarkoittaa tässä tapauksessa niiden lenkkareiden ulkoiluttamista, ei ainoastaan kenkäkaapin siivoamista.
  • Harkitsen jokaista vaateostosta nykyistä tarkemmin ja alan panostaa entistä enemmän laatuun ja materiaaleihin halpojen sesonkivaatteiden sijaan.
  • Alan laittamaan useammin itse ruokaa ja rupean käyttämään siihen enemmän aikaa ja vaivaa. Opettelen vuoden aikana laittamaan useita uusia ruokalajeja.
  • Alan joka kuukausi laittamana hieman rahaa säästöön.
  • Opettelen heräämään aamuisin niin, että minulla on ruhtinaallisesti aikaa ammutoimilleni.
  • Opettelen syömään aamiaista.
  • Lupaan olla soimaamatta itseäni, kun tahdonvoimani ei todennäköisesti riitä täydellisesti yhteenkään noista muutoksista, mutta iloitsen puolestaan jokaisesta pienestäkin (vaikka niitä olisi vain yksi) asiasta jonka onnistun muuttamaan.

 

1262127726_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ainoa mitä mä olin näistä oikeasti miettinyt ennen kuin aloin väenvängällä keksimään tota listaa, oli tuo ensimmäinen. Ajattelin ihan oikeasti asettaa itselleni akkanlehtilimitin/kk. Mutta ennen kuin mä voin sen kappalemäärän asettaa, on mun otettava selvää kuinka synkkä on nykytilanne, jotten vedä tavoitetta heti liian kireäksi. Mut kirjastoon tulevat lehdet mä ajattelin kieltää itseltäni kokonaan. Argh.. sanat kieltää ja kokonaan tuntuvat kyllä karmivilta. Tätä haastetta täytyy nyt vielä hieman hioa. Ilmoittelen myöhemmin millaiset säännöt itselleni loin. Ja tulen myös raportoimaan jossain vaiheessa siitä kuinka olen rajoitusteni kanssa pärjännyt. Kuulostaako ihan dorkalta?

Enemmän rakkaudestani kiiltäviin sivuihin voi lukea postauksesta Painomusteen tuoksua.

Meinaatteko te tehdä ihan oikeasti jotain lupauksia?