Mentalwear on vuonna 1998 alkunsa saanut yritys, joka valmistaa t-paitoja, joiden printit pyrkivät murtamaan tabuja mielen sairauksien ja sosiaalisten ongelmien ympäriltä. Yrityksen toiminta sai alkunsa Satu Viskarin (yrityksen tj) suunniteltua silloisella työpaikallaan mielenterveyskuntoutujille paitoja mm. seuraavilla teksteillä: I hear voices, Young, free and schizophrenic sekä Medical treatment keeps me going. Yritys on olemassaolonsa aikana lahjoittanut eri mallistoilla rahaa hyväntekeväisyyteen mm. Alzheimer keskusliitolle, Naisten turvakodille ja Suomen mielenterveysseuralle.

 

870915.jpg

Alkuvuosien tekstit olivat kaikki selkeästi sidoksissa nimenoman mielenterveysongelmiin. Ehkä tunnetuimpia Mentalwearin paidoissa nähtyjä sloganeita ovat mm. Pakkopaita, Downloading schizophrenia, ja Avohoidossa. Uudemmissa mallistoissa on kuitenkin aihepiiriä laajennettu mm. suurimalle osalle ihmisistä tuttuun stressiin (Emmää kestä, hirvee ressi!, Deadline) sekä ikäihmisille suunnattoihin printteihin (esim. Vanha käpy ja Vaari on vauhdissa). Myös lapsille sopivia hymyilyttäviä printtejä löytyy useita (Aina saa kiljua ja riehua, Special Edition). Yksi levinneimmistä sloganeista lienee myöskin pienten lasten vanhempien suosiossa oleva Äiti (tai isä) on nyt vähän väsynyt.

870920.jpg

Paitojen hinnat liikkuvat 20-30 euron välillä, eli ei mitenkään superkalliita. Paitavalikoima sisältää sekä normaaleja t-paitoja, että naisten slim fit-malleja. Nettikaupasta kannattaa tarkastaa tarjoustuotteet, sillä sieltä voi tuurilla löytää hajakokojen joukosta jonkin oman suosikkinsa esim. puoleen hintaan. Paitojen lisäksi tarjolla on mm. Pyromaani-sytkäreitä, Kleptomaani-kauppakasseja ja Mieli1/2-pipoja.

Vaikka tuotteissa vitsaillaankin taidokkaasti vakavilla asioilla, onnistuvat ne myöskin herättämään ihan vakavamielisiäkin aatoksia kysessä olevista aiheista. Hyvänä esimerkkinä tuo alla olevassa kuvassa näkyvä Tuntematon potilas-paita, joka saa ainakin itseni miettimään sitä millä tavoin esim. mielenterveyspotilaita, ja myös muita potilaita, hoitohenkilökunnan ja muiden tahojen toimesta kohdellaan. Ovatko he todellakin vain tuntemattomia potilaita, diagnoosikoodeja ja sairauskertomuksia, vai onnistutaanko heidät kohtaamaan yksilöinä, joiden elämä koostuu muustakin kuin vain sairaudesta.

870933.jpg

Myös tuo alkoholiosasto on hienosti edustettuna. Itselleni tilasin pitkän haaveilun jälkeen kesä-alesta tuon alla näkyvän pinkin Sue Ellen paidan. Alimpana näkyvä Last night I got drunked with some Pedro, on myöskin mielestäni loistelias. Paitakaupan sivuja on mukava selailla, vakkei olisi ostoaikeissakaan, sillä jokaisen tuotteen kohdalla on  tarina, usein melko humoristinen sellainen,  paidan aiheen taustoista. Sivuille on myös koottu asiakkaiden lähettämiä kommentteja paitojen aiheuttamista reaktioista ym.

870949.jpg

Useissa Mentalwearin paidoissa on painettuna ainoastaan tekstislogan. Itse kuitenkin lämpenen eniten tässä postauksessa esiteltyjen kaltaisille paidoille, joissa on myös muuta kuvitusta. Seuraavaksi voisin kuvitella hankkivani huonojen päivien varalle tuon valkoisen Mikään ei kannata-paidan. Myöskin musta pääkalloilla koristettu Life Sucks-malli voisi sopia omaan pukeutumiseeni.

Miten on? Iskevätkö nämä paidat sinuun millään lailla? Löysitkö oman suosikkisi?